Om fjellbygda Skåbu

Fjellbygda

Skåbu regnes som Nord-Europas høyestliggende bygdesamfunn. Vakker natur og rikt kulturliv er to viktige grunner til at det fortsatt bor mennesker så høyt til fjells.

Navnet Skåbu

Skåbu kan ha navnet sitt etter den norrøne gudinna Skade (Skaðir). Skade er gudinne for jord og vinter. Hun benevnes også som skigudinne, en «ondurdis», sammensatt av dis = kvinne, gudinne, og ondur, et gammelt norrønt ord for ski. Skade er datter av jotnen Tjatse, som ble drept da han forfulgte Loke og Idunn. Skade krever bot for drapet på faren sin, og ender opp med ektemannen Njård. Guden Odin forvandler hennes fars øyne til to stjerner på himmelen. Njård er havets gud i norrøn mytologi. Ektefellene bor vekselsvis på fjellet og ved sjøen. Men Skade trives ikke ved sjøen, og Njård finner seg ikke til rette på fjellet. Skade og Njård skiller derfor lag. Skade får siden barn med guden Odin.

Billedvev: Unn Virik

Fjellflora

I Skåbu har den naturlige fjellfloraen gode levekår, og humlene suser i beste velgående over engblomstene. Skåbufloraen er frodig og artsrik.

Fjellfauna

På tur i Skåbuområdet møter du fjelldyrene og fuglene, som elg,  kongeørn og falk. Du kan høre orrfuglen spille om morgenen ved hytta og hører slagene av røya som letter i fjellbjørkeskogen.